Пустините на државата Вашингтон

Државата Вашингтон има многу различни пејзажи кои може да ги понуди, вклучително и пустините, но и плажите, шуми, планини, вулкани, и неколку крајбрежни острови. Државата е одделена со планините Каскада кои одредуваат каква клима ќе најдете: влажни подрачја исполнети со борови шуми на запад; сува, сушен…

0 Коментари
Скијање на дини во Алжир
Скијање на песок во Алжир. Фотографијата е дадена на Оливие Лепетит.

Сендбординг во Алжир

Алжир е најголемата земја во Африка, а голем дел од нејзината територија е покриена со пустината Сахара. Има безброј масивни песочни дини каде може да се практикува сурфање на песок, иако на малку оддалечени локации на Алжир. Скијање на песок во близина на Џанет, Алжир. Фотографијата е дадена на Оливие Лепетит. Алжирски песочни дини…

0 Коментари

Најдобри песочни плочи и санки од песочни дини [2022]

Влезот во песок и санкањето на дините претставуваат уникатни тешкотии што ги прават традиционалните типови спортска опрема на штици слабо погодни за возење на песок. Дури кога производителите на даски почнаа да користат Формика ламинатни плочи и други мазни површини за подлогите од песок, возачите можеа да постигнат големи брзини и да изведуваат смели трикови.…

2 Коментари

Пустината Сахара во Мавританија

Приближно три четвртини од Мавританија е пустина или полупустина, со ништо друго освен песок во поголемиот дел од центарот и северниот дел на земјата. Пустинските висорамнини постепено се спуштаат кон североисток до пустиот Ел Џуф, или "Празен кварт", огромен регион на импонентни песочни дини што се спојуваат во…

0 Коментари

Запознајте ја Големата црвена песочна дина во пустината Симпсон во Австралија

Порано познат како "Напанерика", Големата црвена песочна дина е најголемата и најпознатата дина во пустината Симпсон во Квинсленд, се наоѓа на 33 километри западно од Бирдсвил. Областа опфаќа над 1100 дини и е рај за 4WD off-road возачи, песочник, и пустинските жители кои се впуштаат во австралискиот крај. Поглед на зајдисонце од Биг…

0 Коментари

Сендбординг во Јоханесбург

Регионот Гаутенг во Јужна Африка, без излез на море, нема крајбрежни дини, но сепак е можно да се практикува сурфање на песок на депонии на рудникот Маунт Мејхем, се наоѓа во Боксбург на околу половина час возење од Јоханесбург и веднаш надвор од Бенони. Mount Mayhem Sandboarding. Сендбординг на планината. Осакатување…

0 Коментари

Пешачење во пустината: Опрема, Облека и информации

Пешачењето во пустината претставува многу логистички и организациски предизвици во однос на хидратацијата, заштита од сончева светлина, и справување со екстремни температурни промени помеѓу денот и ноќта. Имајќи ја потребната опрема за планинарење во пустината и следење на неколку совети за претпазливост ќе се погрижи вашето планинарење да помине што е можно побезно. Како…

0 Коментари

Пустински цвеќиња & Расцутени пустински растенија

Пустините по дефиниција се негостопримливи средини со малку или без вегетација, но всушност има доста видови на растенија кои се приспособиле да живеат во овие сушни услови. Адаптациите на овие пустински растенија го прават тоа така што светилките често остануваат неактивни под земја неколку месеци,…

0 Коментари

Кога дините прават бучава: Феноменот на пеење песоци

Слушнавте за расцутени песочни дини? Понекогаш, во тишината на пустината, се слуша гласот на дините. Како што дува ветер или како резултат на газење, Всушност, дините "пее": тие испуштаат многу различни звуци, различни во зависност од големината на зрната на…

0 Коментари

Крај на содржината

Нема повеќе страници за вчитување