Последно ажурирано во октомври 25, 2022

Пустините по дефиниција се негостопримливи средини со малку или без вегетација, но всушност има доста видови на растенија кои се приспособиле да живеат во овие сушни услови, и постојат неколку видови на диви цвеќиња кои растат во пустината.

Адаптациите на овие пустински растенија направете го тоа така што светилките често остануваат неактивни под земја неколку месеци, понекогаш дури и години, додека врнежите не ги расцветаат. Пустински цвеќиња често се појавуваат боење на расцутена пустина од бело, црвено, и виолетова, и привлекување инсекти, птици и гуштери.

Пустински цут

А пустинскиот цут е природен феномен кој се состои од појава на голема разновидност на диви цвеќиња поради невообичаени врнежи. и се јавува во три пустински области во светот: во Чиле, Австралија и САД.

Феноменот е познат и проучуван особено во Пустината Атакама (Чиле), најсувото место на планетата, каде дожд може да паѓа во циклуси помеѓу 3 и 7 години поради феноменот Ел Нињо, и повеќе од 200 видови цвеќиња може да се појават истовремено покривајќи ја пустината веднаш по врнежите.

Диви цвеќиња во пустината Атакама
Пустината Атакама цвета со виолетови диви цвеќиња.

Пустински цвеќиња

Подолу, а список на пустински цвеќиња и пустински цветни растенија што можете да ги најдете низ различни пустини во САД и низ целиот свет.

Бритлбуш

Бритлбуш (Encelia farinosa)

Типична е Encelia farinosa пустинска грмушка пронајден во северно Мексико и југозападниот дел на САД.

Крутоста на неговите стебла е изворот на популарното име “кршливи грмушки“. Бидејќи исушениот сок се користел како темјан од раните шпански мисии во Новиот свет, растението го носи и името incienso.

Мохаве Астер

Мохаве Астер (Xylorhiza tortifolia)

Мохаве-астер (или Мохаве woodyaster) е виолетово пустински цвет ендемичен за Големата пустина, Пустината Соноран, и пустината Мохаве екорегиони на западно Мексико, Калифорнија, и југозападниот дел на САД. Живеалишта во кои се наоѓа вклучуваат суви кањони во близина на грмушки од креозот, пилинг со солена грмушка, и шумите на Џошуа.

Apache Plume

Apache Plume (Парадокс на фалугија)

Apache-то е мала листопадна до полузимзелена грмушка со рендана кора и бели цветови. На 2 Цветовите на апачи, слични на рози, цветаат во пролет и повремено повторно во есен. Овие пустински растенија служат како рај за дивиот свет, како што цвеќињата привлекуваат пеперутки и пчели, а семињата ги привлекуваат птиците.

Пустински глуварче

Пустински глуварче (Malacothrix glabrata)

Пустинските глуварчиња се растенија слични на сончоглед кои растат во сите поголеми пустини на Северна Америка, низ јужниот дел Калифорнија, Аризона и северно Мексико.

Овие светло жолти пустински цветови цветаат од март во текот на јуни, со едно растение кое дава повеќе цвеќиња.

Пустинска крин

Пустинска крин (Hesperocallis undulata)

Пустинските лилјани се големи, цветови во крем боја кои цветаат од март до мај во песочни пустински станови во пустините Мохаве и Сонора. Сијалиците се јадливи и се користеле како извор на храна од Индијанците и од Шпанците кои ова растение го нарекле „Ajo Lily“ (лук крин) поради неговиот вкус.

Поради сушните услови во кои живее, пустинскиот крин се приспособи да расте само кога има доволно влага во почвата. Ако земјата е сува, сијалицата може да остане неактивна неколку години.

Пустински невен

Пустински невен (Baileya мултирадијата)

Пустинскиот невен е едногодишно растение или краткотрајно повеќегодишно со светло жолти цветови. Тие се многу распространети пустински диви цвеќиња во југозападниот дел на САД и северно Мексико, а поради нивната приспособливост и долг период на цветање се популарен избор за пустинско градинарство.

Марипоса Лили

Марипоса Лили (Calochortus kennedyi)

Марипоза на шпански значи пеперутка. Оваа убаваl пустински цвет со црвено-портокалова боја расте и во пустината Мохаве и Соноран наспроти Калифорнија, Аризона, Невада и северно Мексико.

Сличен вид, Белата Марипоза Лили (Calochortus eurycarpus) е роден во западниот дел на САД.


Прочитајте исто така: Пустините на САД

Sand-boarding.com

Вашиот број 1 извор на информации за светот на песочните спортови и авантуристичките патувања во пустината. Нашите статии се резултат на опсежно истражување, лично искуство, и споделување на знаење во рамките на глобалната заедница за песок.