Последно ажурирано во август 7, 2022

Пустината е сурово место за растенијата поради сувото, топол воздух и недостаток на врнежи. За транспорт на хранливи материи од нивните корени, нормално, растенијата предизвикуваат испарување на водата од нивните лисја во процес наречен транспирација. Но во пустината, каде што тешко се доаѓа до вода, многу растенија се приспособиле да штедат вода.

Растенијата можат да ја зачуваат водата на неколку начини: тие можат да ја контролираат количината на вода што се губи преку транспирација, количината што можат да ја добијат или количината што можат да ја складираат. Ако растението има адаптации кои му помагаат да се справи со пустинската клима, ние го нарекуваме а ксерофит, збор што значи „суво растение“.

Растенија во пустината
Растенија во пустината

Какви растенија растат во пустината?

Пустинските растенија вклучуваат претежно сукуленти, тоа е, кактуси и други растенија кои складираат многу вода да им помогне во сушните сезони. При слаби дождови, овие растенија апсорбираат вода колку што можат да задржат, складирање на големи површини за складирање во корени, лисја или стебла.

Некои пустински растенија живеат и растат само во сезоната на дождови, производство на семиња кои можат да ја толерираат сушната сезона. Овие растенија се нарекуваат „годишници“ затоа што тие повторно се појавуваат секоја година. Така растението за возрасни, која губи повеќе вода од семето, го избегнува жешкото, сушни услови на пустинските сушни сезони.

Друго пустинските растенија наречени повеќегодишни живеат неколку години но може да хибернираат или да мируваат за време на сушната сезона.

Многу пустински растенија не складираат доволно вода, да умре или да заспие за време на сушната сезона. Наместо тоа, овие растенија се способни да ги толерираат или издржат најтоплите и најсушните делови од годината.

Адаптации

Неколку трикови им помогне на овие растенија да се справат со пустинските услови. Острите трње што ги гледате неговиот кактус и другите растенија помагаат да се заштитат од сонцето, одржувајќи ги ладни, како и одбрана на растението од предатори.

Некои растенија, како дрва од Мескит, поседуваат многу долги корени кои достигнуваат повеќе од 100 нозете за да стигнат до подземните води, вода складирана длабоко под земја.

За некои растенија, еден начин да бидете сигурни дека имаат доволно вода е да се ослободат од конкуренцијата, тоа е, соседните растенија. Растение наречено „креозот“ произведува специјални хемикалии, или токсини, кој го испушта во блиската почва.

Овие токсини го отежнуваат растот на другите растенија во таа почва. Оваа стратегија за адаптација се нарекува „алелопатија“ и ги задржува растенијата кои би го трошеле снабдувањето со вода на креозотот.

Цвеќе растат и во пустината, и обично нивните светилки се доволно цврсти што можат преживее во земјата без да цвета со месеци или дури со години додека не настанат условите за цветање.

Оваа појава е особено забележлива на некои локации како на пр пустината Атакама каде врнежите се толку ретки што се случуваат во циклуси на 3 до 7 години, при што феноменот на „пустината цвета“ може да се појави со над 200 видови диви цвеќиња кои се појавуваат одеднаш и целосно го трансформираат пејзажот на пустината.

Некои примери за адаптации на пустински растенија:

  • Помали листови со малку стоми (дупки) да се намали транспирацијата и загубата на вода
  • Фотосинтезата се врши директно во стеблото наместо во лисјата (на пр. влошки за кактуси)
  • Некои растенија растат лисја само за време на дождовната сезона и ги испуштаат за време на суво време
  • Боцки и влакна за да го разбие жешкиот ветер и да му понуди сенка на стеблото
  • Многу распространети коренови системи за да се максимизира апсорпцијата на дождовницата
  • Некои пустински цвеќиња можат да лежат во мирување како сијалица во најсушните години

Пустински растенија

Подолу, а листа на пустински растенија со слики вклучувајќи и иконски кактуси, сукуленти, цвеќиња и дрвја кои растат само во најтешките пустински средини и жешки, сува клима.

Кактус Сагуаро

Кактус Сагуаро (Карнеги џинтеа)

Сагуаро е голем кактус кој расте во Аризона и е симбол на пустината Сонора. Расте многу бавно, и до 75 може да поминат години пред да се формираат карактеристичните гранки. Достигнува значителни височини, најголемото познато дека постои мерење 13 метри во висина и 3 метри во обем. Неговата структура му овозможува да складира огромно количество вода, до 5 тони. Неговата долговечност е исто така неверојатна: сагуаро може да живее до 300 години.

Златен барел кактус

Златен барел кактус

Овој кактус е роден во американските пустини на југозапад, и е еден од најголемите на таа непријателска територија: се мери до 3.5 метри во висина, а нејзините боцки можат да допрат 25 сантиметри. Тоа исто така живее до 150 години, и може да трае 6 години без вода.

Кактус од органски цевки

Кактус од органски цевки (Stenocereus thurberi)

Stenocereus thurberi е колонообразен кактус кој може да порасне до голема големина; тој е наречен „кактус од органски цевки“ поради неговите совршено цилиндрични стебла кои симетрично растат до различни висини.. Нејзиното светло зелено тело е покриено со дебели кафеаво-црни боцки кои создаваат прекрасен контраст во боја, а неговите пролетни цветови се големи и многу впечатливи пурпурно-црвени. Тоа е бавно растечко растение распространето во карпестите пустини на Мексико и САД.

Кактус со сребрен факел

Кактус со сребрен факел (Cleistocactus strausii)

Роден е во Боливија и Аргентина, познат е и како волнениот факел поради неговото сребрено „зеленило,“ кој всушност се состои од тенки белузлави боцки. Можеби звучи чудно, но ова пустинско растение преживува дури и при ниски температури до 14°F (-10°C). Може да порасне до висина од три метри, а кон крајот на летото се украсува со цилиндрични црвени цветови.

Triangle Bur Ragweed

Triangle Bur Ragweed (Ambrosia deltoidea)

Ова растение, кој расте во пустината Соноран, особено во карпестите области, се одликува со структурата налик на грмушка, со многу гранки кои се заплеткуваат кога ќе умрат, сепак остануваат во настрешницата. Функцијата на ова растение е и заштита на други растителни видови, обезбедување на сенка, и азот во почвата. Не може да се јаде за ниеден вид цицач, и може да предизвика дерматитис кај луѓето.

Скокање Cholla

Скокање Cholla (Cylindropuntia fulgida)

Скокачката чола е вид на арборесцентен кактус кој може да порасне до 13 високи стапала, со висечки гранки кои се врзуваат една со друга. Расте во јужниот дел на САД и мексиканската држава Сонора, каде што растенијата растат густо, формирајќи мали шуми. Имајќи често недостапни и негостопримливи места како живеалишта, популацијата на ова растение останува стабилна, иако во време на суша обезбедува храна и вода за некои видови животни, како што се големите овци.

Пустински Ironwood

Пустински Ironwood (Олнеја Тесота)

Олнеја Тесота, попознато по името Ironwood, расте само во пустината Соноран во Северна Америка, и покрај тоа што е дрво што може да достигне 10 метри во висина, припаѓа на фамилијата Fabaceae, како мешунките. Ова растение привлекува специфичен тип лилјак кој мигрира низ пустината по цветањето на грмушката од југ кон север..

Погон за бејзбол

Погон за бејзбол (Еуфорбија Обеза)

Овој вид на сукулент со смешно име е роден во пустината Каро, Јужна Африка, и за жал е загрозено растение во дивината поради неселективна берба. Секогаш останува мал, никогаш не надминува 15 сантиметри во дијаметар, а нејзиниот раст е многу бавен. Има речиси сферична форма што му дава изглед на бејзбол, оттука и името.

Велтвишија / Дрво Tumbo

Велтвишија / Дрво Tumbo (Welwitschia Mirabilis)

Многу необичен облик на растение потекнува од намибиската пустина, тој е неверојатно долговечен со некои примероци повеќе од 2,000 години и затоа се сметаат за живи фосили. Научното име е Welwitschia Mirabilis, но едноставно се нарекува Weltwischia или Tree Tumbo. Иако може да изгледа како грмушесто растение, всушност има само две листови, расте лежејќи на земја, долга до пет метри. Листовите се сушат на крајот, но постојано растат од основата, давајќи му на ова пустинско растение изглед на кластер зелени ленти.

Пустинска навивачка палма

Пустинска навивачка палма (Филифера Вашингтонија)

Навивачката палма на пустината, познат и како Калифорнија палма, е иконата палма родена во југозападниот дел на САД и Мексико. Се карактеризира со колонообразно стебло со лисја во облик на вентилатор. Иако е пустинско дрво, лесно се прилагодува на различни видови клима и најчесто се користи како украсно растение насекаде низ светот.


Прочитајте исто така: Список на пустински цвеќиња


Оставете Одговор