Последно ажурирано во август 4, 2022

Националниот резерват Мохаве е област со огромни пустински пејзажи во југоисточна Калифорнија. Тој е федерално заштитен како национален резерват и е дел од системот на национални паркови.

Огромните пустински територии на Националниот резерват Мохаве вклучуваат елементи од три од нив четири главни северноамерикански пустини: Мохаве, Голем басен, и Соноран. Извонредната екологија на резерватот се должи на неговата единствена геологија.

Формирање карпи во пустината Мохаве

Пустината е дом на стари планински масиви, песочни дини, големи меси и вулкански карактеристики како што се конусите од пепел, куполи, и тече лава; овие карактеристики придонесуваат за извонредната убавина на пејзажот. Најстарите карпи во резерватот, пронајден во планините Кларк, се 2.5 стар милијарди години.

Нема такси за влез во резерватот, но некои од камповите во засолништето наплаќаат такса за користење за ноќевање кампување.

Клима

Пролетните и есенските месеци обично имаат најпријатно време во Паркот. Висината има големо влијание врз температурата. Ниските височини добиваат максимални дневни максимални март во 70-тите (°F) и ноќни минимуми во 40-тите. Високи над 100 °F (38 °C) може да се продолжи до октомври и обично започнува во мај. Мајските височини во планините се во 70-тите години, додека најниските се во 50-тите. Со дневни врвови во 50-тите и 60-тите години, зимите можат да донесат ниски температури и спорадично снежни услови.

На пониски височини, годишните врнежи се движат од 3.5 во (89 мм) до над 10 инчи. Најдождливите месеци се од ноември до април, додека летните грмотевици можат да обезбедат неочекувани, силни врнежи од дожд.

Карта

Работи што треба да се видат

  • горната купола. Широка наклонета височинска купола, ерозивниот остаток од гранитни плутони кои се формирале длабоко под површината на Земјата. Најдобро гледано од патеката Теутониа Пик која води низ она што некогаш беше најгустата концентрација на дрвјата Џошуа во светот (тешко оштетен во а 2020 оган).   
  • Езерото Иванпа (Ivanpah Windsailing Специјална област за управување со рекреација). Суво езерско корито што се користи за копно пловење кое се наоѓа веднаш надвор од границите на резерватот на земјиште со управување со BLM(Потребна е дозвола за индивидуална употреба на суво езерско корито за немоторизиран спорт; потребна е посебна дозвола за комерцијални, организирани групи, натпреварувачки настани и снимање.
  • Келсо дини (Kelso Dunes Rd во близина на Kelbaker Rd). Масивните Келсо дини се лесно достапни со автомобил (не е потребен погон на четири тркала). Втори највисоки песочни дини во Калифорнија, до 700 стапки (210 м). Тие се создадени од ветер кој носи прашина и се рефлектира од планина. Врвот на највисоката дина има прекрасен поглед на околната пустина. Надвор од нивната голема големина, овие дини имаат и феномен наречен „пеење“ или „бум“ дини. Кога содржината на влага е точно во песокот, тие испуштаат низок звук на тропање додека песокот се лизга по падината. Обидете се да трчате по падината на дина за да го активирате звукот. Од паркинг просторот, се чини дека дините не се многу далеку или многу големи. Ова е оптичка илузија. Пешачењето е за 3 милји (5 км) кружен пат со приближно 600 метри (180-метар) висинска добивка, а планинарењето по песок е многу повеќе работа отколку на цврсто тло. Оставете 2-3 часа да се искачите на врвот на дините и назад, донесе многу вода, носете крема за сончање, и соблечете ги чевлите или подгответе се да внесете песок во нив. 
  • лава цевка. Формирана од лава 27,000 Пред години. Донесете фенерче.
  • Пештери на Мичел, 8AM-17:00 септември-јуни; затворена Јули & Август. Достапно само со патувања со водич во 11 часот и 14 часот. Пештерски тури во пештерите Мичел во државната рекреативна област на планините Провиденс (административно не е дел од резерватот, но целосно опкружен со него). (користење на ден за паркирање: $10/возилото; тури дополнителни: $10/возрасен; $9/постарите; $5/децата). 

Доаѓање таму

Со кола

Зачувувањето е лесно достапно преку I-15 или I-40 источно од Барстоу, и западно од Игли и Лас Вегас. Има шест излези на автопат кои обезбедуваат пристап на посетителите.

Со јавен превоз

Пекар, северозападниот влез во резерватот, се опслужува со автобускиот сервис на Амтрак, обезбедување врски со возовите на Амтрак.

Со авион

Најблискиот аеродром е северно во:

  • Лас Вегас воМеѓународниот аеродром Хари Рид (LAS), 60 ми (97 км) од источната граница на резерватот.

Малку подалеку на југозапад е:

  • Палм Спрингс воМеѓународниот аеродром Палм Спрингс (PSP) - 125-175 милји (201– 282 км) од западните граници на резерватот.
  • Онтарио воМеѓународниот аеродром во Онтарио (ОНТ) - 140-160 милји (230– 260 км) од западните граници на резерватот.

Оставете Одговор