Последно ажурирано во ноември 3, 2022

Пустинскиот пејзаж е мистичен и морничав со речиси целосно отсуство на форми на живот, во исто време патувањето во пустината нуди возбудувања што се случуваат еднаш во животот, глетки кои го одземаат здивот и незаборавни искуства.

Помеѓу бескрајните пространства на прекрасни песочни дини, карпести кањони и солени подови, откривање на најспектакуларните и најнеобичните пустини, еве листа на шесте најубави пустини во светот.

Патување во пустината: Мртво мочуриште, Сосусвлеи, Намибија

1) Пустината Намиб - Намибија

Сува земја за повеќе од 80 милиони години, на Се верува дека пустината Намиб е една од најстарите пустини во светот. Ова огромно пространство од песок го зафаќа крајбрежниот дел на Намибија, делот свртен кон Атлантскиот Океан, и се протега од север кон југ за околу 1,300 км. Неговата уникатност лежи во фактот што меѓу неговите колосални дини од ситен црвен песок се наоѓаат познатата тава (исушени солени езера) со нивните сега суви дрвја. Пејзажот е надреален, во најмала рака.


пустината Вади Рум, Јордан

2) Пустината Вади Рум - Јордан

Вади Рум е долина врежана во текот на милениумите од течението на река во песочното, Гранитна камена почва на јужен Јордан. Тој бил дом на човечки населби уште од праисторијата (за 8000 п.н.е.) и се карактеризира со впечатлив пејзаж на клисури од песочник и црвени песочни дини.

Искуство кое не треба да се пропушти е ноќевање во еден од многуте бедуински кампови расфрлани низ пустината. Оваа неверојатна пустина е позната по тоа што е една од локациите каде што се снимаа филмовите „Војна на ѕвездите“..


Патување во пустината: Мерзуга, Мароко

3) Пустината Сахара - Северна Африка

Сахара е можеби најпознатата пустина и исто така најголемата топла пустина на планетата, со површина од 9,000,000 кв. км. Преминат од тропикот на ракот, се наоѓа во северна Африка и вклучува територии кои припаѓаат на Мароко, Алжир, Тунис, Либија, Египет, Мавританија, Мали, Нигер, Чад и Судан.

Пустината Сахара е извор на инспирација за авторите на познати романи, филмаџии на големиот екран, истражувачи, приколки, авантуристи и, дури денес, меѓу патниците кои бараат возбуда меки дини измазнети од ветер, оази и бескрајни зајдисонца.


Солена пустина Ујуни, Боливија

4) Салар де Ујуни – Боливија

Оваа заслепувачка пустина е скриена меѓу високите врвови на Боливија и е едно од најневеројатните места на планетата. Всушност, на Салар де Ујуни е познат по тоа што е најголемото солено пространство на земјата; формирана со одводнување на праисториско езеро, Салар де Ујуни е огромна пустина, магично место што е дезориентирачко и збунувачко со својата белина.

Покрај тоа што е центар за ископување сол, се разбира, платата (под површината) е богат со литиум, а се проценува дека 50 проценти од депозитите на литиум во светот се наоѓаат токму овде!


Патување во пустината: Внатрешна Монголија, Кина

5) Пустината Гоби - Монголија

На Пустината Гоби е ладна пустина и петта по големина пустина во светот, и се протега повеќе од 3600 км без прекин од Памир до границите на Манџурија. Иако летните температури можат да достигнат 60 °C (140 °F), Гоби е студена пустина бидејќи е позиционирана на висорамнина, а во зима не е невообичаено да се видат песочни дини покриени со снег.

Пустината Гоби крие вистинска ризница во однос на палеонтологијата; скелети на диносауруси кои датираат уште толку 80 често се наоѓаат милиони години, но вистинската атракција се спектакуларните Khongoryn Els, величествени песочни дини кои шушкаат кога ветрот ги удира.


Пустината Атакама, Чиле

6) Пустината Атакама – Чиле

Меѓу најфасцинантните пустини во светот ова е едно од најнеобичните, зборуваме за пустината Атакама во северниот дел на Чиле. Оваа пустина е една од најсушните крајбрежни пустини во светот: во 1971 се проценува дека на ова подрачје дожд не паднал околу 400 години, и е педесет пати посув од САД. Долина на смртта!

Токму поради оваа извонредна бистрина на небото и целосното отсуство на влага во воздухот пустината Атакама е идеално место за гледање ѕвезди. Не случајно тука се наоѓаат повеќето телескопи на планетата.

Згора на тоа, почвата на пустината Атакама е посебна затоа што е споредувана со онаа на Марс, се состои од црвени песоци, карпести кањони и кратери.

Прочитајте исто така: Најдобри пустински дестинации за посета низ целиот свет

Икона за логото на Sand-boarding.com

Вашиот број 1 извор на информации за светот на песочните спортови и авантуристичките патувања во пустината. Нашите статии се резултат на опсежно истражување, лично искуство, и споделување на знаење во рамките на глобалната заедница за песок.