Бездомници во пустината Мохаве: Жителите на Калифорнија принудени да го напуштат градот

Стотици луѓе се принудени да кампуваат во пустината Мохаве како одговор на моменталната станбена криза во округот Лос Анџелес, Соопштува VICE News. Во текот на 200 од луѓето е побарано да ги напуштат границите на градот кон отворената пустина, каде често завршуваат мачејќи се со екстремна топлина,…

0 Коментари

Дина Buggies: Сè што треба да знаете

Дина кабриолет е тип на теренско возило особено погодно за возење по песочни дини. Кабриолетовите од дина имаат основна каросерија и многу широки тркала, и се доволно лесни за да се вози на мек песок. Кабриолетовите за дини изгледаат слично на другите теренски возила, но без фиксен покрив или конвенционален…

0 Коментари

Тексас песочни дини: Монаханс песочни ридови и дини на солениот басен

Поголемиот дел од државата Тексас е минат од источниот раб на пустината Чивахуан, со огромни полиња со песочни дини кои се протегаат наоколу 200 милји јужно од Монаханс западно во Ново Мексико. Повеќето од овие дини не се активни (што значи дека сега се покриени со вегетација со корени од дрвја…

0 Коментари

Што е песок?

Песокот отсекогаш имал голема фасцинација кај луѓето и историски дури се сметал дека има мистични својства. Тоа е она што на "песочен човек" користи за заспивање на луѓето, после се. Во попрактична употреба, очилата за песок се користат за да се измери текот на времето, а песокот може да се користи и како…

0 Коментари

Пустинско градинарство 101: Што можете да садите во пустината

Одгледувањето растенија и дрвја во пустината сигурно не е лесна задача, но тоа може да биде многу наградувачко хоби кое може да ви помогне да го направите вашиот живот во пустината малку позелен. Во свет кој станува се потопол и посув, дисциплината на сувоземно земјоделство е повеќе…

0 Коментари

Пустините на Калифорнија

Во Калифорнија има три главни пустини: пустината Мохаве, пустината Колорадо, и Големата пустина. Калифорниските пустини имаат уникатни екосистеми и живеалишта, социокултурна и историска збирка на "Стариот Запад" легенди, области и заедници, кои исто така формираат популарен туристички регион со драматични природни карактеристики и…

0 Коментари

Пала лава, малку познатата пустина на Исланд

Пала лава ("злобно поле со лава", осветлена. "лоши дела лава" ) е вулканска пустина и обемно поле со лава лоцирано во североисточен Исланд. Нејзините граници се глечерот Ватнајокул на југ, реките Skjálfandafljót и Jökulsá á Fjöllum на запад и исток, соодветно, и езерото Миватн на север. Пала лава…

0 Коментари

Живеење во пустина: Како е?

Пустината е една од најтешките средини на Земјата. Тоа е место на крајности, со високи температури во текот на денот и студен студ во текот на ноќта. Има малку вода и храна, а пејзажот е неплоден и непростлив. Значи, како е да се живее во пустина?…

0 Коментари

Лансирањето на Mysk Moon Retreat во Дубаи во октомври 2022

Повлекување на Муск Месечината, истакната дестинација за практични глампи и пустински авантури среде дините на планините Млеиха и Ал Фаја во Шарџа, повторно ги отвора вратите за зимската сезона. Почнувајќи од 1ви Октомври 2022, гостите можат да уживаат во неспоредливото искуство и да го разгорат авантуристичкиот дух низ пустината на…

0 Коментари

Вулкан интернат на планината. Јасур, Островот Тана, Вануату

Островите Вануату се наоѓаат на врвот на Пацифичкиот огнен прстен и имаат девет активни вулкани, седум на копно и двајца под морето. Планината. Вулканот Јасур, на островот Тана, е најпопуларен и најлесно достапен, а воедно и единственото соодветно место за влегување во вулкан…

0 Коментари

Крај на содржината

Нема повеќе страници за вчитување