Последно ажурирано во август 4, 2022

Сахара е најголемата топла пустина во светот и втората најжешка пустина по пустината Лут во Иран. Зафаќа приближно 10 проценти од африканскиот континент вклучувајќи го и Алжир, Чад, Египет, Либија, Мали, Мавританија, Мароко, Нигер, Судан и Тунис. Оттука, Историјата на Сахара е интересна колку и да звучи.

Подолу се некои од најинтересните факти што треба да ги знаете за пустината Сахара во кои вреди да се ископа.

Ерг Чигага Дини во пустината Сахара во близина на Оузарзате, Мароко
Ерг Чикаго, пустината Сахара, Мароко.

Генерални информации

Географија

На Пустината Сахарат се протега од 3,500,000 квадратни милји (9,000,000 km2) на југ до околу 17° северно од Екваторот. На Сахара е едно од најжешките места на Земјата (но пустината Лут во Иран е најжешка) а температурите во пустината Сахара може да се зголемат до 136 Ф (57.7 В).

Како најголемата топла пустина во светот, Сахара добива помалку од три инчи (7.6 цм) дожд годишно. Дури и на недостигот на вода и високите температури, може да се види разновиден и типичен вид на флора & Фауна во Сахара.

Пустината го покрива поголемиот дел од Мавританија, Западна Сахара, Алжир, Либија, Египет, Судан, Чад, Нигер и Мали, и ги допира Мароко и Тунис. Нејзините песочни дини сочинуваат околу 15% на пустината (ерг), карпести рамнини (хамада) сочинуваат друг 70% и остатокот 15% се состои од висорамнини од варовник и шкрилци (серир или рег).

На север, Сахара се граничи со планините Атлас и Средоземното Море, на запад покрај Атлантскиот Океан, на југ, стигнува пустинската зона 16 степени северна географска ширина и на исток се граничи со Нил. Сепак, пустината продолжува на исток од реката додека не стигне до Црвеното Море.

Клима

Климата на Сахара во основа се состои од две подклими, сува суптропска клима на север и сува тропска клима на југ. Сувата тропска клима генерално се карактеризира со блага, суви зими, топла сува сезона непосредно пред сезоната на дождови, и годишен температурен циклус.

Сувата суптропска клима се карактеризира со годишно високи температури се движи со студени зими, топли лета и две дождливи сезони (да, врне дожд во пустината Сахара). Зимите на север се студени до ладни, на југ, благ. Летата се жешки насекаде низ пустината. Има тесен појас во западниот дел на Сахара, покрај брегот, кој генерално има ладни температури во споредба со остатокот од Сахара поради влијанието на студените океански струи.

Врнежи

Екстремната сувост е една од главните карактеристики на Сахара. Освен во неколку од повисоките планински области, просечните годишни врнежи никаде не надминуваат 5 инчи (130 мм). Во некои области може да нема дожд неколку години, а потоа да има 5 инчи или повеќе. Главната причина за сувоста на Сахара се североисточните трговски ветрови, кои дуваат кон Екваторот цела година. Во највисоките врвови кога има врнежи во зима со температури под нулата може дури и снег.

Дневни и ноќни температури

Дневни температури, особено во лето, се меѓу најжешките во светот, височини од повеќе од 100 ° F (38° C) се чести. Бидејќи воздухот е многу сув и има толку малку облаци, температурата брзо паѓа по зајдисонце. Разлики од дури 50 ° F (28° C) помеѓу денот и ноќта се јавуваат редовно, просечната ниска температура ноќе во пустината Сахара е 25°F (-4°C).

Дивиот свет

Да се ​​биде навистина сурова средина и една од најжешките пустини на Земјата, на Видовите на растенијата и животните на Сахара успеале да преживеат со забележителни адаптации. Почвата во Сахара има малку органска материја, и често биолошки неактивни.

Други видови вегетација вклучуваат расфрлани концентрации на треви, грмушки и дрвја во висорамнините, како и во оазите и покрај коритата на реките. Некои растенија се добро прилагодени на климата, овозможувајќи им да 'ртат внатре 3 денови на дожд и сее нивното семе внатре 2 недели после тоа.

Животинскиот живот е ограничен на газели, антилопи, чакали, лисици, јазовци, хиена, гербил, џербоа, наметка зајак и пустински еж, варварски овци, орикс, газела, елен, див газ, бабун, хиена, шакал, песочна лисица, ласица и мангуста. Има и повеќе од 300 вид на птица.

Туризам

Оваа огромна и спокојна пустина нуди и некои од најдобрите и популарни туристички атракции и активности. Имено, посетата на оазата на пустината Сахара и топлите извори ќе обезбеди уникатно незаборавно животно искуство.

На Сафари во пустината Сахара нуди некоја многу возбудлива активност како што е кампувањето во пустината Сахара. Со посета на музеите на Сахара може да се истражи сè за племињата & Култура на Сахара. Зајдисонцето во пустината Сахара на посетителите им нуди некои од најубавите глетки што го одземаат здивот. Најпопуларните пустински планини Сахара и домородците што живеат околу нејзината близина се неколку од најдобрите теми што треба да се истражат за време на вашата посета на Сахара.

Факти за Сахара

  • Пустината Сахара е втората по големина пустина во светот, после Антарктикот, и најголемата топла пустина во светот.
  • Арапскиот јазик е најзборуваниот јазик во регионот на Сахара, од Атлантикот до Црвеното Море.
  • Пустината е дом на околу 500 видови на флора и доста животински видови. Ова место има главно номадски племиња кои се движат од место до место во потрага по подобри услови за живот.
  • Покривајќи ги речиси сите делови на Северна Африка, пустината се протега од Црвеното Море и вклучува делови од бреговите на Средоземното Море до предградијата на Атлантскиот Океан. Јужниот регион е ограничен од Сахел, појас на полусушна тропска савана што ја дели од Субсахарска Африка.
  • Сахара е поделена на Западна Сахара, Централни планини Ахагар, Планините Тибести, Воздушни планини, Пустината Тенере и Либиската пустина која е позната како најсушниот регион овде.
  • И покрај тоа што е позната како песочна пустина, 70% на Сахара е всушност карпеста пустина или Хамада.
  • Карпести предели со различна надморска височина, пустината се состои од подземни реки кои некогаш продираат на површината, создавајќи прекрасна оаза. Пустинските песочни дини достигнуваат висина од околу 180 метри.
  • Централниот регион на пустината Сахара е издигнат, со врвови како Еми Куси и Тахат. Врвовите во пустината се покриени со снег во текот на зимата. Да, паѓа снег во пустината Сахара!
  • Климата во пустината Сахара е најтешка и во текот на денот, многу е жешко, додека ноќта носи студ. Преовладувачкиот североисточен ветер често предизвикува песокот да формира песочни бури овде во големи размери. Овде има само врнежи 8 инчи годишно и оттука популацијата е само 2 милион.
  • Пустината Сахара е една од најопасните пустини во светот, но нејзините опасности често се поврзани со човековата активност, а не со самата пустина.

Патување во пустината Сахара: Мерзуга, Мароко
Јавање камили во пустината Сахара. Мерзуга, Мароко.

F.A.Q.s

Дали луѓето живеат во пустината Сахара?

Околу 4 милиони луѓе живеат во Сахара, а повеќето од нив живеат во Мавританија, Западна Сахара, Алжир, Либија и Египет. Очигледно има големи градови и населби во областите со повеќе вегетација најблиску до морето, но многу номадски групи живеат во самата пустина. Доминантни групи на луѓе се Сахрави, Туарег и Негроид.

Само 200,000 km² од Сахара се плодни оази, каде датуми, се одгледуваат пченка и овошје во Сахара. Неколкуте плодни региони денес се хранат од подземни реки и подземни басени. Многу од оазите на Сахара почиваат во депресии (области под нивото на морето) дозволувајќи им на водата да излезе на површина од подземните резервоари; артески бунари.

Зошто се нарекува пустината Сахара?

Сахара буквално значи „пустина“ на арапски. Поконкретно се нарекува Сахара по зборот „ṣaḥrā“ и неговата множинска форма „Шахра“ е она што е општо прифатено на англиски како име на оваа пустина. На арапски, Сахара всушност се нарекува Ал-ḥраʾ ал-Кубра, што значи „Големата пустина“.

Дали пустината Сахара расте?

Да, пустината Сахара секоја година станува се поголема и поголема. За жал, ова е процес познат како опустинување што може да се поврзе со глобалното затоплување и климатските промени.

Пустината Сахара се шири за повеќе од 7.600 квадратни километри годишно во текот на минатиот век и е сега 10% поголема по големина отколку што беше 1920. Оваа експанзија му се заканува на таканаречените „зелени бели дробови“ на Централна Африка каде вегетацијата може постепено да биде заменета со песочни дини, поради сè посувата и потопла клима.

Која температура е пустината Сахара ноќе?

Температурата во текот на ноќта често паѓа под нулата, со просечна температура од 25°F (-4°C). Ова значи дека може да има повеќе од 50 ° F (28° C) разлика во температурата помеѓу денот и ноќта.

Прочитајте исто така: Како да се преживее во Сахара

Sand-boarding.com

Вашиот број 1 извор на информации за светот на песочните спортови и авантуристичките патувања во пустината. Нашите статии се резултат на опсежно истражување, лично искуство, и споделување на знаење во рамките на глобалната заедница за песок.