Најопасните пустини во светот

Пустината по дефиниција е една од најтешките средини што можете да ги најдете на Земјата. Без разлика дали е лудо жешко или или целосно замрзнато, пустините се места каде животот е во борба и опасноста демне зад секој агол. Екстремно време, дехидрација, Сончев удар и отровни предатори се закани што ќе ги најдете…

0 Коментари

Водич за пустината Сахара & Интересни факти

Сахара е најголемата топла пустина во светот и втората најжешка пустина по пустината Лут во Иран.. Зафаќа приближно 10 проценти од африканскиот континент вклучувајќи го и Алжир, Чад, Египет, Либија, Мали, Мавританија, Мароко, Нигер, Судан и Тунис. Оттука, историјата на Сахара е како…

0 Коментари

Најубавите пустини во светот

Пустинскиот пејзаж е мистичен и морничав со речиси целосно отсуство на форми на живот, во исто време патувањето во пустината нуди возбудувања што се случуваат еднаш во животот, глетки кои го одземаат здивот и незаборавни искуства. Помеѓу бескрајните пространства на прекрасни песочни дини, карпести кањони и солени подови, откривање на најспектакуларните и најнеобичните пустини,…

1 Comment

Дашт-е Лут, најжешката пустина на светот

Дашт-е Лут е солена пустина која се наоѓа во југоисточен Иран, конкретно во Керман, провинции Систан и Белучистан, познат по тоа што е еден од најсушните и најжешките региони на нашата планета. Самата таа се смета и за една од најголемите пустини во светот; Всушност, тоа е како…

1 Comment

Пустините на Мексико

Мексико е една од земјите со најмногу пустини во целиот свет. Како што впрочем, повеќе од 60% на територијата на земјата Мексико се наоѓа во областа што одговара на појасот во кој се распространети пустините на светот, што е…

0 Коментари
Најдобри пустински активности и работи што треба да се прават во пустината
Најдобри пустински активности и работи што треба да се прават во пустината

8 Прекрасни активности што можете да ги правите во пустината

Ретко луѓето мислат на пустината како место за рекреација, што е срамота. Има безброј спортови и активности во кои можете да уживате во пустината - впрочем, има неколку работи што можете да ги правите само во пустината и тие дефинитивно треба…

0 Коментари

Пустината Калахари – Информации и факти

Пустината Калахари е огромен песочен слив кој се протега од реката Оринџ до Ангола, на запад до Намибија и на исток до Зимбабве. Пустината Калахари зафаќа површина од над 900,000 квадратни километри. Калахари има огромни површини покриени со црвен песок без никаква постојана површина…

0 Коментари

Крај на содржината

Нема повеќе страници за вчитување