Përditësimi i fundit në gusht 7, 2022

Shkretëtira është një vend i ashpër për bimët për shkak të thatësisë, ajri i nxehtë dhe mungesa e reshjeve. Për të transportuar lëndë ushqyese nga rrënjët e tyre, normalisht bimët bëjnë që uji nga gjethet e tyre të avullojë në një proces të quajtur transpirim. Por në shkretëtirë, ku uji është i vështirë për tu gjetur, shumë bimë janë përshtatur për të kursyer ujin.

Bimët mund të kursejnë ujin në disa mënyra: ata mund të kontrollojnë sasinë e ujit të humbur nga transpirimi, sasinë që mund të marrin ose sasinë që mund të ruajnë. Nëse një bimë ka përshtatje që e ndihmojnë atë të përballet me klimën e shkretëtirës, ne e quajmë atë a xerofit, një fjalë që do të thotë "bimë e thatë".

Bimët në shkretëtirë
Bimët në shkretëtirë

Çfarë lloj bimësh rriten në shkretëtirë?

Bimët e shkretëtirës përfshijnë kryesisht lëngje, kjo eshte, kaktus dhe bimë të tjera që ruajnë shumë ujë për t'i ndihmuar ata gjatë stinëve të thata. Gjatë reshjeve të dobëta, këto bimë thithin aq ujë sa mund të mbajnë, duke e ruajtur në zona të mëdha magazinimi në rrënjë, gjethet ose kërcellet.

Disa bimë të shkretëtirës jetojnë dhe rriten vetëm gjatë sezonit të shirave, duke prodhuar fara që mund të tolerojnë sezonin e thatë. Këto bimë quhen "vjetore" sepse ato rishfaqen çdo vit. Kështu bima e rritur, e cila humbet më shumë ujë se fara, shmang nxehtësinë, kushtet e thata të stinëve të thata të shkretëtirës.

Të tjera bimët e shkretëtirës të quajtura shumëvjeçare jetojnë për disa vjet por mund të bie në dimër ose të bëhet i fjetur gjatë stinës së thatë.

Shumë bimë të shkretëtirës nuk ruajnë mjaftueshëm ujë, vdesin ose bëhen të fjetur gjatë sezonit të thatë. Në vend të kësaj, këto bimë janë në gjendje të tolerojnë ose të përballojnë pjesët më të nxehta dhe më të thata të vitit.

Përshtatjet

Disa truke ndihmoni këto bimë të përballojnë kushtet e shkretëtirës. Gjembat e mprehtë që shihni kaktusin e tij dhe bimët e tjera ndihmojnë në mbrojtjen e tyre nga dielli, duke i mbajtur të freskëta, si dhe mbrojtjen e bimës nga grabitqarët.

Disa bimë, si pemët Mesquite, zotërojnë rrënjë shumë të gjata që arrijnë më shumë se 100 këmbët për të arritur ujërat nëntokësore, uji i ruajtur thellë nën tokë.

Për disa bimë, një mënyrë për t'u siguruar që kanë ujë të mjaftueshëm është të heqin qafe konkurrencën, kjo eshte, bimët fqinje. Një bimë e quajtur "kreozot” prodhon kimikate speciale, ose toksina, të cilin e lëshon në tokën e afërt.

Këto toksina e bëjnë të vështirë rritjen e bimëve të tjera në atë tokë. Kjo strategji e përshtatjes quhet "alelopati" dhe mban jashtë bimët që do të konsumonin furnizimin me ujë të kreozotit.

Lulet rriten edhe në shkretëtirë, dhe zakonisht llambat e tyre janë mjaft të forta sa munden mbijetojnë në tokë pa lulëzuar për muaj apo edhe vite derisa të krijohen kushtet për lulëzimin.

Ky fenomen është veçanërisht i dukshëm në disa lokacione si p.sh shkretëtira Atakama ku reshjet janë aq të pakta sa ndodhin në cikle të 3 te 7 vjet, gjatë së cilës dukuria e “shkretëtirë që lulëzon” mund të ndodhë me mbi 200 specie lulesh të egra që shfaqen të gjitha menjëherë dhe transformojnë tërësisht peizazhin e shkretëtirës.

Disa shembuj të përshtatjet e bimëve të shkretëtirës:

  • Gjethet më të vogla me pak stomata (vrima) për të reduktuar transpirimin dhe humbjen e ujit
  • Fotosinteza kryhet drejtpërdrejt në kërcell dhe jo në gjethe (p.sh. pads kaktus)
  • Disa bimë rritin gjethe vetëm gjatë sezonit të shirave dhe i lëshojnë ato gjatë motit të thatë
  • Gjemba dhe qime për të thyer erën e nxehtë dhe për t'i dhënë hije kërcellit
  • Sisteme rrënjësore shumë të përhapura për të maksimizuar thithjen e ujit të shiut
  • Disa lule të shkretëtirës mund të qëndrojnë të fjetura si llambë gjatë viteve më të thata

Bimët e shkretëtirës

Më poshtë, a Lista e bimëve të shkretëtirës me foto duke përfshirë kaktusët ikonë, suculents, lule dhe pemë që rriten vetëm në mjediset më të ashpra të shkretëtirës dhe të nxehta, klimat e thata.

Kaktus Saguaro

Kaktus Saguaro (Carnegie gigantea)

Saguaro është një kaktus i madh që rritet në Arizona dhe është simboli i shkretëtirës Sonoran.. Ajo rritet shumë ngadalë, dhe deri në 75 mund të kalojnë vite para se të formohen degët karakteristike. Ajo arrin lartësi të konsiderueshme, matja më e madhe e njohur që ekziston 13 metra në lartësi dhe 3 metra në perimetër. Struktura e tij e lejon atë të ruajë një sasi të madhe uji, deri në 5 ton. Jetëgjatësia e saj është gjithashtu e pabesueshme: saguaro mund të jetojë deri në 300 vjet.

Kaktus me fuçi të artë

Kaktus me fuçi të artë

Ky kaktus është vendas në shkretëtirat amerikane të jugperëndimit, dhe është një nga më të mëdhenjtë në atë territor armiqësor: ajo mat deri në 3.5 metra në lartësi, dhe shtyllat e saj mund të arrijnë 25 centimetra. Ai gjithashtu jeton deri në 150 vjet, dhe mund të zgjasë 6 vite pa ujë.

Kaktus me tub organesh

Kaktus me tub organesh (Stenocereus thurberi)

Stenocereus thurberi është një kaktus kolone që mund të rritet në një madhësi të lartë; është mbiquajtur "kaktus i tubit organik" për shkak të kërcellit të tij cilindrike të përkryer që rritet në lartësi të ndryshme në mënyrë simetrike.. Trupi i tij jeshil i ndezur është i mbuluar me gjemba të trasha kafe-të zeza që krijojnë një kontrast të bukur ngjyrash, dhe lulet e saj pranverore janë të mëdha dhe shumë të dukshme në të kuqe vjollce. Është një bimë me rritje të ngadaltë e përhapur në shkretëtirat shkëmbore të Meksikës dhe SHBA.

Kaktus me pishtar argjendi

Kaktus me pishtar argjendi (Cleistocactus strausii)

Me origjinë nga Bolivia dhe Argjentina, njihet edhe si pishtar leshi për shkak të “gjethit” të argjendtë,” e cila në fakt përbëhet nga gjemba të hollë të bardhë. Mund të tingëllojë e çuditshme, por kjo bimë e shkretëtirës mbijeton edhe në temperatura të ftohta deri në 14°F (-10°C). Mund të rritet deri në tre metra lartësi, dhe në fund të verës zbukurohet me lule të kuqe cilindrike.

Triangle Bur Ragweed

Triangle Bur Ragweed (Ambrosia deltoidea)

Kjo bimë, që rritet në shkretëtirën Sonoran, veçanërisht në zonat shkëmbore, dallohet për strukturën e saj si shkurre, me shumë degë që ngatërrohen kur vdesin, megjithatë mbeten në tendë. Funksioni i kësaj bime është edhe mbrojtja e llojeve të tjera bimore, duke siguruar hije, dhe azoti në tokë. Nuk është i ngrënshëm për asnjë lloj gjitari, dhe mund të shkaktojë dermatit tek njerëzit.

Duke kërcyer Cholla

Duke kërcyer Cholla (Cylindropuntia fulgida)

Cholla kërcyese është një lloj kaktusi arboreshent që mund të rritet deri në 13 këmbë e gjatë, me degë të varura që lidhin njëra-tjetrën. Ajo rritet në jug të Shteteve të Bashkuara dhe në shtetin meksikan të Sonora, ku bimët rriten dendur, duke formuar pyje të vegjël. Duke pasur si habitate vende shpesh të paarritshme dhe jo mikpritëse, popullsia e kësaj bime mbetet e qëndrueshme, edhe pse në kohë thatësire siguron ushqim dhe ujë për disa lloje kafshësh, siç është delja e madhe.

Desert Ironwood

Desert Ironwood (Olneya Tesota)

Olneya Tesota, i njohur zakonisht me emrin Ironwood, rritet vetëm në shkretëtirën Sonoran në Amerikën e Veriut, dhe pavarësisht se është një pemë që mund të arrijë 10 metra në lartësi, i përket familjes Fabaceae, si bishtajore. Kjo bimë tërheq një lloj specifik lakuriq nate që migron nëpër shkretëtirë pas lulëzimit të shkurreve nga jugu në veri..

Fabrika e bejsbollit

Fabrika e bejsbollit (Euphorbia Obesa)

Ky lloj lëngu me emër qesharak është vendas në shkretëtirën Karoo, Afrika e Jugut, dhe fatkeqësisht është një bimë e rrezikuar në natyrë për shkak të korrjes pa kriter. Gjithmonë mbetet i vogël, asnjëherë duke e tejkaluar 15 centimetra në diametër, dhe rritja e tij është shumë e ngadaltë. Ka një formë pothuajse sferike që i jep pamjen e një top bejsbolli, prandaj emri.

Weltwischia / Pema Tumbo

Weltwischia / Pema Tumbo (Welwitschia Mirabilis)

Një bimë me formë shumë të pazakontë vendase në shkretëtirën Namibiane, është tepër jetëgjatë me disa ekzemplarë më shumë se 2,000 vjeç dhe për këtë arsye konsiderohen si fosile të gjalla. Emri shkencor është Welwitschia Mirabilis por quhet thjesht Weltwischia ose Tree Tumbo. Edhe pse mund të duket si një bimë me shkurre, në fakt ka vetëm dy gjethe, duke u rritur shtrirë në tokë, deri në pesë metra të gjatë. Gjethet thahen në fund, por rriten vazhdimisht nga baza, duke i dhënë kësaj bime të shkretëtirës pamjen e një grumbulli shiritash jeshilë.

Palm Fan Desert

Palm Fan Desert (Filifera e Uashingtonit)

Palma e tifozëve të shkretëtirës, i njohur edhe si Palma e Kalifornisë, është pema ikonë e palmës vendase në jugperëndim të SHBA-së dhe Meksikës. Karakterizohet nga një trung kolone me gjethe në formë ventilatori. Edhe pse është një pemë e shkretëtirës, përshtatet lehtësisht me lloje të ndryshme klimash dhe përdoret zakonisht si bimë zbukuruese në të gjithë botën.


Lexoni gjithashtu: Lista e luleve të shkretëtirës


Lini një Përgjigje