Përditësimi i fundit në shkurt 25, 2024

Shkretëtira më e nxehtë në botë është shkretëtira e Lutit, i njohur edhe si Dasht-e Lut, një shkretëtirë kripe e vendosur në Iranin juglindor, konkretisht në Kerman, provincat Sistan dhe Baluchistan.

Këto rajone janë të njohura për të qenë disa nga rajonet më të thata dhe më të nxehta të planetit tonë, me temperatura që arrijnë deri në 159 gradë Fahrenheit (70 gradë Celsius).

Shkretëtira e Lutit është shkretëtira e 33-të më e madhe në botë; duke matur rreth 480 km i gjatë dhe 320 km i gjerë, me një sipërfaqe prej rreth 51,800 Kilometra katrorë, duke e bërë atë një nga shkretëtirat më të vogla "të vërteta" atje, dhe shumë më e vogël se shkretëtira e Saharasë e cila shtrihet 11 vende të ndryshme në Afrikën e Veriut.

Po aq mbresëlënëse për sa i përket rekordeve botërore, shkretëtira e Lutit është gjithashtu vendi më i nxehtë në Tokë me një temperaturë të regjistruar sipërfaqësore prej 70.7 °C (159.26°F), me zona të papërshtatshme për jetën e njeriut.

Vendi u rendit gjithashtu si një Vend i Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s që nga korriku 2016.

Shkretëtira më e nxehtë në botë

Klima

Shkretëtira e Lutit mbulon pjesën më të madhe të territorit të Iranit dhe ka një klimë hiper-aride me reshje jashtëzakonisht të ulëta dhe temperatura të nxehta gjatë gjithë vitit.

Në aspektin klimatik, Irani është pjesë e brezit të shkretëtirës afro-aziatike nga ishujt Kepi Verde jashtë Afrikës Perëndimore në Mongoli.

Geographically speaking, vendi përbëhet nga një pllajë e rrethuar nga male dhe e ndarë në pellgje kullimi.

Më i madhi prej këtyre pellgjeve është pikërisht Dasht-e Lut, e ndjekur menjëherë nga shkretëtira tjetër e madhe e Iranit, i quajtur Dasht-e Kavir.

Gjatë sezonit të lagësht të shirave të pranverës, uji rrjedh nga malet e afërta të Kermanit dhe përmbyt zonën, por në një periudhë shumë të shkurtër kohore thahet, duke lënë vetëm gurë, rërë dhe kripë.

Përveç kësaj, në këtë zonë, përveç rërës dhe dunave, të cilat mund të jenë deri në 300 metra e lartë, ka edhe disa kreshta shkëmbore, si dhe gryka dhe gropa të shumta.

Shkretëtira Dasht-e Lut, Irani.
Shkretëtira më e nxehtë në botë: Dasht-e Lut, Irani.

Temperatura tani

Dasht-e Lut Iran
Shkretëtira Dasht-e Lut, Irani.
Shkretëtira Dasht-e Lut, Irani. Foto me mirësjellje të Diego Delso.

Shkretëtira më e nxehtë në botë

Shkretëtira e Lutit njihet veçanërisht si shkretëtira më e nxehtë në Tokë; në fakt, matjet e marra nga NASA, ndërmjet 2003 dhe 2010, tregoi se sipërfaqja e saj arriti një temperaturë rekord prej 70.7 °C, më i larti i regjistruar ndonjëherë në planetin tonë.

Kjo është shumë më e nxehtë se Shkretetira e Saharase, shkretëtira më e madhe dhe më e famshme e nxehtë në botë, dhe theu rekordin e mëparshëm të vendosur nga Death Valley në SHBA, të cilat matën 130 gradë Fahrenheit (rreth 53°C).

Jo vetëm ajo, por shkretëtira regjistroi temperaturën e përgjithshme më të lartë në krahasim me të gjitha shkretëtirat e tjera për 5 jashtë nga 7 vite regjistrimi përmes satelitëve.

https://www.youtube.com/watch?v=ycEfsuqucis
Exploring Dasht-e Lut: shkretëtira më e nxehtë në botë.

Gandom Beryan

Për të qenë të saktë, zona me temperaturë më të lartë në këtë shkretëtirë është Gandom Beryan, një pllajë e mbuluar me lavë të ngurtësuar që është afërsisht 480 km² i gjerë.

Sipas legjendës lokale, Emri Gandom Beryan, që do të thotë "kokërr i thekur" në persisht, thuhet se rrjedh nga një incident si rezultat i të cilit një ngarkesë drithi u braktis në shkretëtirë dhe më pas u dogj nga nxehtësia brenda pak ditësh.

Për të gjitha arsyet e lartpërmendura, në këtë zonë të shkretëtirës së Lutit nuk është krijuar asnjë vendbanim njerëzor.


Shkretëtirë afër Shahdadit, Rajoni i Kermanit, Irani.
Shkretëtira e Shahdadit, 30km në lindje të Dasht-e Lut. Foto me mirësjellje të Hussein Abri.

Ku ndodhet Dasht-e Lut?

Shkretëtira Dasht-e Lut ndodhet në Iranin qendror, që përfshin provincat e Kermanit dhe Sistanit dhe Baluçestanit.

Zona më e nxehtë e Dasht-e Lut është një rajon i quajtur Gandom Beryan, një pllajë e mbuluar me guralecë të zinj vullkanikë në rajonin e Kermanit.


Cili është kuptimi i emrit Dasht-e Lut?

Dasht-e Lut në persisht do të thotë shkretëtirë e zbrazët (ndezur. "Zbrazëti e thjeshtë"), kjo eshte, një zonë krejtësisht pa ujë ose bimësi.

Zona më e nxehtë e shkretëtirës quhet Gandom Beryan ose "gruri i thekur", Sipas një legjende lokale, një ngarkesë me grurë mbeti në shkretëtirë dhe u dogj aksidentalisht nga nxehtësia..


Pse shkretëtira e Lutit është kaq e nxehtë?

Një nga arsyet pse sipërfaqja e Dasht-e Lutit është kaq e nxehtë është prania e gurit të zi vullkanik, të cilat thithin sasi më të mëdha të dritës së diellit në krahasim me rërën e bardhë.

Një faktor tjetër që kontribuon është mungesa totale e bimësisë për shkak të terrenit të kripur që e bën të pamundur rritjen e bimëve..


A bie borë në shkretëtirën e Lutit?

Në përgjithësi, nuk bie borë në Dasht-e Lut.

Por në 2014, ka pasur jashtëzakonisht borë në shkretëtirën më të nxehtë në botë: ka regjistruar qyteti i Shahdadit 4 centimetra borë, me banorët e saj dëshmitarë të borës së parë të jetës së tyre.


Si mund ta vizitoj Dasht-e Lut?

Mënyra më e mirë për të shkuar në shkretëtirën e Lutit është të largoheni nga Kerman, merrni një autobus, me taksi ose makinë për në fshatin Shahdad.

Zona është e famshme për rrëshqitje, formacione të mëdha natyrore të rërës. Përndryshe, ju mund të organizoni një turne me guidë ose safari në shkretëtirë nga Kerman.


Çfarë janë kalutët në shkretëtirën e Lutit?

Kalutët janë një seri formacionesh ranore të larta të vendosura në shkretëtirën e Lutit, i njohur edhe si Dasht-e Lut, në Iran.

Kalutët janë formuar nga erozioni i shkëmbinjve ranorë nga era dhe uji, dhe njihen për format dhe modelet e tyre të veçanta.

Kalutët janë një destinacion popullor për turistët, dhe ato konsiderohen a mrekulli natyrore të shkretëtirës së Lutit.


Udhëtime të rekomanduara


Lexoni gjithashtu: Sandboarding në Iran

Lini një Përgjigje