Përditësimi i fundit në gusht 4, 2022

Sahara është shkretëtira më e madhe e nxehtë në botë dhe shkretëtira e dytë më e nxehtë pas shkretëtirës së Lutit në Iran. Ajo zë afërsisht 10 për qind të kontinentit afrikan duke përfshirë Algjerinë, Çad, Egjipti, Libinë, Mali, Mauritania, Maroku, Nigeri, Sudani dhe Tunizia. Prandaj, historia e Saharasë është aq interesante sa tingëllon.

Më poshtë janë disa nga më interesantet fakte që duhen ditur për shkretëtirën e Saharasë të cilat ia vlen të gërmohen.

Dunat Erg Chigaga në shkretëtirën e Saharasë pranë Ouzarzate, Maroku
Erg Çikago, Shkretetira e Saharase, Maroku.

Informacion i pergjithshem

Gjeografia

shkretetira e Saharaset shtrihet nga 3,500,000 milje katrore (9,000,000 km2) në jug deri në rreth 17° në veri të Ekuatorit. Të Sahara është një nga vendet më të nxehta në Tokë (por shkretëtira e Lutit në Iran është më e nxehta) dhe temperaturat e shkretëtirës së Saharasë mund të rriten në 136 F (57.7 C).

Si shkretëtira më e madhe e nxehtë në botë, Sahara merr më pak se tre inç (7.6 cm) të shiut në vit. Edhe mungesa e ujit dhe temperaturat e larta mund të dëshmojmë një lloj flore të larmishme dhe tipike & Fauna në Sahara.

Shkretëtira mbulon pjesën më të madhe të Mauritanisë, Sahara Perëndimore, Algjeria, Libinë, Egjipti, Sudani, Çad, Nigeri dhe Mali, dhe prek Marokun dhe Tunizinë. E saj dunat e rërës përbëjnë rreth 15% të shkretëtirës (erg), fusha shkëmbore (hamada) përbëjnë një tjetër 70% dhe pjesa e mbetur 15% përbëhet nga pllaja gëlqerore dhe rreshtash (serir ose reg).

Në veri, Sahara kufizohet nga Malet Atlas dhe Deti Mesdhe, në perëndim nga Oqeani Atlantik, në jug, arrin zona e shkretëtirës 16 deg gjerësi veriore dhe në lindje kufizohet me Nilin. Ende shkretëtira vazhdon në lindje të lumit derisa të arrijë në Detin e Kuq.

Klima

Klima e Saharasë përbëhet kryesisht nga dy nënklima, një klimë e thatë subtropikale në veri dhe një klimë e thatë tropikale në jug. Klima e thatë tropikale karakterizohet përgjithësisht nga e butë, dimra të thatë, një sezon i nxehtë i thatë pak para sezonit të shirave, dhe një cikël të temperaturës vjetore.

Klima e thatë subtropiale karakterizohet nga çdo vit temperaturat e larta variojnë me dimër të ftohtë, verë të nxehtë dhe dy sezone me shi (po, bie shi në shkretëtirën e Saharasë). Dimrat në veri janë të ftohtë deri në të ftohtë, në jug, të lehta. Vera është e nxehtë në të gjithë shkretëtirën. Ekziston një rrip i ngushtë në pjesën perëndimore të Saharasë, përgjatë bregdetit, e cila përgjithësisht ka temperatura të ftohta në krahasim me pjesën tjetër të Saharasë për shkak të ndikimit të rrymave të ftohta oqeanike.

Reshjet

Thatësira ekstreme është një nga karakteristikat kryesore të Saharasë. Me përjashtim të disa zonave më të larta malore, reshjet mesatare vjetore nuk e kalojnë askund 5 inç (130 mm). Disa zona mund të mos kenë shi për disa vite dhe më pas të kenë 5 inç ose më shumë. Shkaku kryesor i thatësisë së Saharasë janë erërat e tregtisë verilindore, të cilat fryjnë drejt Ekuatorit gjatë gjithë vitit. Në majat më të larta kur reshjet ndodhin në dimër me temperatura nën zero mund edhe borë.

Temperaturat e ditës dhe të natës

Temperaturat e ditës, sidomos në verë, janë ndër më të nxehtat në botë, lartësitë më shumë se 100°F (38° C) janë të zakonshme. Sepse ajri është shumë i thatë dhe ka kaq pak re, temperatura bie shpejt pas perëndimit të diellit. Dallimet deri në 50°F (28° C) ndërmjet ditës dhe natës ndodhin rregullisht, temperatura mesatare e ulët gjatë natës në shkretëtirën e Saharasë është 25°F (-4°C).

Jeta e egër

Duke qenë një mjedis vërtet i ashpër dhe një nga shkretëtirat më të nxehta në Tokë, të Llojet e bimëve dhe kafshëve të Saharasë kanë arritur të mbijetojnë me përshtatje të dukshme. Toka në Sahara është e ulët në lëndë organike, dhe shpesh biologjikisht joaktive.

Llojet e tjera të bimësisë përfshijnë përqendrime të shpërndara të barërave, shkurre dhe pemë në malësi, si dhe në oaza dhe përgjatë shtretërve të lumenjve. Disa bimë janë përshtatur mirë me klimën, duke i lejuar ata të mbijnë brenda 3 ditët e shiut dhe mbjellin farat e tyre brenda 2 javë pas kësaj.

Jeta e kafshëve është e kufizuar në gazela, antilopat, çakejtë, dhelprat, baldosa, hiena, gerbil, jerboa, lepur pelerinë dhe iriq shkretëtirë, dele barbare, oriks, gazelë, dreri, gomar i egër, babunë, hiena, çakalli, dhelpra rëre, nuselalë dhe mangustë. Ka edhe më shumë se 300 specie shpendësh.

Turizmi

Kjo shkretëtirë e madhe dhe e qetë ofron gjithashtu disa nga atraksionet dhe aktivitetet turistike më të mira dhe të njohura. Përkatësisht, një vizitë në Oazën e Shkretëtirës së Saharasë dhe burimet e nxehta do të sigurojë një përvojë unike të paharrueshme gjatë gjithë jetës..

Safari në shkretëtirën e Saharasë ofron disa aktivitete shumë emocionuese si kampingu i shkretëtirës së Saharasë. Duke vizituar Muzetë e Saharasë mund të eksploroni gjithçka rreth fiseve & Kultura e Saharasë. Perëndimi i diellit në shkretëtirën e Saharasë u ofron vizitorëve disa nga pamjet më të bukura që të lënë pa frymë. Malet më të njohura të shkretëtirës së Saharasë dhe vendasit që banojnë në afërsi të saj janë disa nga subjektet më të mira për t'u eksploruar gjatë vizitës suaj në Sahara.

Fakte rreth Saharasë

  • Shkretëtira e Saharasë është shkretëtira e dytë më e madhe në botë, pas Antarktidës, dhe shkretëtira më e madhe e nxehtë në botë.
  • Arabishtja është gjuha më e folur në rajonin e Saharasë, nga Atlantiku në Detin e Kuq.
  • Shkretëtira është shtëpia përreth 500 lloje të florës dhe mjaft lloje të kafshëve. Ky vend ka kryesisht fise nomade të cilat lëvizin nga një vend në tjetrin në kërkim të kushteve më të mira të jetesës.
  • Duke mbuluar pothuajse të gjitha pjesët e Afrikës Veriore, shkretëtira shtrihet nga Deti i Kuq dhe përfshin pjesë të brigjeve të Mesdheut deri në periferi të Oqeanit Atlantik.. Rajoni në jug është i kufizuar nga Sahel, një brez i savanës tropikale gjysmë të thatë që e ndan atë nga Afrika Sub-Sahariane.
  • Sahara ndahet në Saharanë Perëndimore, Malet Qendrore Ahaggar, Malet Tibesti, Malet Ajrore, Shkretëtira Tenere dhe shkretëtira Libiane e cila njihet si rajoni më i thatë këtu.
  • Pavarësisht se njihet si një shkretëtirë me rërë, 70% e Saharasë është në fakt një shkretëtirë shkëmbore ose hammada.
  • Rajone shkëmbore me lartësi të ndryshme, shkretëtira përbëhet nga lumenj nëntokësorë që ndonjëherë depërtojnë në sipërfaqe, duke krijuar oaz të bukur. Dunat e rërës së shkretëtirës arrijnë një lartësi prej rreth 180 metra.
  • Rajoni qendror i shkretëtirës së Saharasë është i ngritur, me maja si Emi Koussi dhe Tahat. Majat në shkretëtirë janë të mbuluara me borë gjatë dimrit. po, bie borë në shkretëtirën e Saharasë!
  • Klima e shkretëtirës së Saharasë është më e ashpër dhe gjatë ditës, është shumë e nxehtë, ndërsa nata sjell me vete të ftohtin. Era mbizotëruese verilindore shpesh bën që rëra të formojë stuhi rëre këtu në një shkallë të madhe. Këtu ka vetëm reshje 8 inç në vit dhe kështu popullsia është e drejtë 2 milion.
  • Shkretëtira e Saharasë është një nga shkretëtirat më të rrezikshme në botë, por rreziqet e tij shpesh lidhen me veprimtarinë njerëzore dhe jo me vetë shkretëtirën.

Udhëtimi në shkretëtirën e Saharasë: Merzouga, Maroku
Hipur deve në shkretëtirën e Saharasë. Merzouga, Maroku.

F.A.Q.s

A jetojnë njerëzit në shkretëtirën e Saharasë??

Rreth 4 miliona njerëz jetojnë në Sahara dhe shumica e tyre jetojnë në Mauritania, Sahara Perëndimore, Algjeria, Libia dhe Egjipti. Ka padyshim qytete dhe vendbanime të mëdha në zonat më të pasura me bimësi më afër detit, por shumë grupe nomade jetojnë në vetë shkretëtirën. Grupet dominuese të njerëzve janë të Sahrauit, Tuareg dhe Negroid.

Vetëm 200,000 km² e Saharasë janë oaza pjellore, ku datat, misri dhe frutat janë rritur në Sahara. Rajonet e pakta pjellore sot ushqehen nga lumenj nëntokësorë dhe pellgje nëntokësore. Shumë nga oazet e Saharasë qëndrojnë në depresion (zonat nën nivelin e detit) duke lejuar që uji të dalë në sipërfaqe nga rezervuarët nëntokësorë; puse arteziane.

Pse quhet shkretëtira e Saharasë?

Sahara fjalë për fjalë do të thotë "shkretëtirë" në arabisht. Për të qenë më specifik, ajo quhet Sahara pas fjalës "ṣaḥrā" dhe formës së saj në shumës ".ṣaḥārā” është ai që zakonisht pranohet në anglisht si emri i kësaj shkretëtirë. Në arabisht, Sahara në të vërtetë quhet Al-ḥrāʾ al-Kubrā, që do të thotë "Shkretëtira e Madhe".

A po rritet shkretëtira e Saharasë??

po, shkretëtira e Saharasë po bëhet gjithnjë e më e madhe çdo vit. për fat të keq, ky është një proces i njohur si shkretëtirëzimi që mund të lidhet me ngrohjen globale dhe ndryshimet klimatike.

Shkretëtira e Saharasë është zgjeruar me më shumë se 7600 km katrorë në vit gjatë shekullit të kaluar. dhe është tani 10% më i madh në madhësi se sa ishte 1920. Ky zgjerim po kërcënon të ashtuquajturën "mushkëri të gjelbër" të Afrikës Qendrore, ku bimësia mund të zëvendësohet gradualisht nga dunat e rërës., për shkak të klimës gjithnjë e më të thatë dhe më të nxehtë.

Çfarë temperature është shkretëtira e Saharasë gjatë natës?

Temperatura gjatë natës shpesh bie nën zero, me një mesatare prej 25°F (-4°C). Kjo do të thotë se mund të ketë më shumë se 50 ° F (28° C) ndryshimi i temperaturës mes ditës dhe natës.

Lexoni gjithashtu: Si të mbijetoni në Sahara

Sand-boarding.com

Burimi juaj numër 1 i informacionit mbi botën e sporteve me rërë dhe udhëtimet e aventurës në shkretëtirë. Artikujt tanë janë rezultat i një kërkimi të gjerë, përvojë personale, dhe ndarjen e njohurive brenda komunitetit global të sandboarding.

Lini një Përgjigje