Përditësimi i fundit në shtator 3, 2023

Ngjitja në duna nuk është e lehtë, por sfida është ajo që e bën atë një aktivitet kaq argëtues dhe shpërblyes.

Ngjitje në dunat e rërës ndryshon nga hiking për mungesën e shtigjeve dhe faktin që ju jeni, mirë, duke u përpjekur të ngjitej në një grumbull të madh rëre të butë, duke përfunduar në mënyrë të pashmangshme gjysmë hapi prapa pas çdo hapi përpara.

Mungesa e shtigjeve dhe natyra e paqëndrueshme e rërës e bëjnë ngjitjen në duna më sfiduese sesa ecja tradicionale, por ka disa duna të famshme ku tentohet ngjitja si një aktivitet rekreativ popullor.

1. Dunat e Ariut të Fjetur - Miçigan

Ngjitja e Dunës është një nga aktivitetet më të njohura në Dunat e Ariut të Fjetur.

Vendi i ngjitjes ndodhet në Qendrën Dune, një zonë piknik me tualete dhe një librari, dhe arritja e majës do t'ju shpërblejë me një pamje madhështore të liqenit Glen.

Ngjitja e Dunës - Ariu i Fjetur Sand Dune Michigan


2. Dunat e mëdha të rërës - Kolorado

Star Dune është duna më e lartë në Amerikën e Veriut dhe një zgjedhje ideale për ngjitje nëse jeni në një sfidë.

E gjithë zona është e rrethuar nga lartësi, duna të ngjitshme dhe mundëson pamje panoramike të jashtëzakonshme dhe mundësi për fotografim peizazhi.

Dunat e mëdha të rërës në Kolorado - Ngjitje në duna


3. Dune 7 - Namibia

Një dunë tjetër në mesin e më i gjati në botë, Dune 7 është një dunë tepër sugjestive në shkretëtirën Namibiane dhe një ngjitje mjaft sfiduese.

Sigurohuni që të shmangni diellin përvëlues të orëve të pasdites dhe të qëndroni në zonat me hije.

Rëra në shkretëtirën Namib është mbi pesë milionë vjet e vjetër dhe ka një ngjyrë të kuqe të veçantë, që bën për një përvojë vërtet unike e ecjes që ia vlen përpjekja për t'u ngjitur në këtë dunë të vështirë.

Dune 7 - Namibia


4. Dune 45 - Namibia

Një tjetër vend i njohur për ngjitje në Namibi është Dune 45, e cila është lehtësisht e aksesueshme nga rruga.

Kjo dunë nuk është aq e vështirë sa Duna 7, por ende bën për një ngjitje sfiduese dhe stërvitje të mirë kardio.

Sigurohuni që të shkoni atje pak para perëndimit të diellit dhe të sillni me vete shumë ujë.

Dune 45 Namibia


Si të ngjiteni në një dunë rëre

Ngjitja në dunat e rërës është disi e lehtë për sa kohë që ju merrni masat e duhura paraprake:

 1. Shkoni në dunë herët në mëngjes ose në mbrëmje kur nuk është shumë nxehtë;
 2. Sigurohuni që të vishni siç duhet këpucët e shkretëtirës, mos shkoni zbathur nëse nuk jeni të sigurt se rëra nuk do të nxehet;
 3. Mundohuni të qëndroni në zonat me hije;
 4. Sillni shumë ujë dhe mos harroni të qëndroni të hidratuar;
 5. Aplikoni krem kundër diellit çdo dy orë apo më shumë.

Këtu janë disa këshilla se si të ngjiteni në dunat e rërës në mënyrë të sigurt:

 1. Vishni këpucë të forta me tërheqje të mirë. Rëra mund të jetë shumë e butë dhe e lirshme, kështu që duhet të siguroheni që këmbët tuaja të mos rrëshqasin.
 2. Sillni shumë ujë dhe ushqime. Mund të jetë shumë e nxehtë dhe e thatë në shkretëtirë, kështu që është e rëndësishme të qëndroni të hidratuar dhe të ushqyer.
 3. Filloni ngadalë dhe gradualisht ngjiteni në dunë. Rëra është shumë e lodhshme për të ecur, kështu që mos u përpiqni të ecni shumë shpejt.
 4. Nëse filloni të ndiheni të lodhur, bëj një pushim. Nuk është turp të pranosh se nuk je në lartësinë e sfidës.
 5. Jini të vetëdijshëm për rrethinën tuaj. Dunat e rërës mund të jenë të rrezikshme, prandaj sigurohuni që të keni kujdes për njerëzit e tjerë, kafshë të egra, dhe çdo rrezik si shkëmbinjtë ose rëra e paqëndrueshme.

Këtu janë disa këshilla shtesë:

 • Nëse jeni duke u ngjitur me një grup, qëndroni së bashku. Është e lehtë të humbasësh në dunat e rërës, kështu që është e rëndësishme të qëndroni në sy të njëri-tjetrit.
 • Nëse po ngjiteni vetëm, tregojeni dikë se ku po shkoni dhe kur prisni të ktheheni.
 • Mos u ngjitni në dunat e rërës gjatë natës. Është shumë e rrezikshme.
 • Respektoni mjedisin. Mos lini asnjë plehra pas.

Sa e vështirë është të ngjitesh në një dunë rëre?

Ngjitja në duna është më e vështirë nga sa mendoni. Ngjitja në duna rëre shumë të pjerrëta mund të jetë sfiduese dhe nëse nuk i kushtoni vëmendje çdo hap që bëni përpara mund të kthehet në dy hapa mbrapa.

Është mjaft e zakonshme të ndjesh lodhje kur përpiqesh të ngjitesh në majë të një dune sfiduese.

Mos harroni se është mirë të bëni një pushim nëse ndiheni të lodhur dhe se rruga për të zbritur është gjithmonë më e lehtë.

Ngjitje në dunat e rërës
Ngjitje në dunë rëre në Jordani. Foto me mirësjellje të Verity Cridland.

Sportet me rërë


Sandboarding
Rërë sajë
Imbarkimi në vullkan

Ski në rërë
Sand Kiting

Gara në shkretëtirë
Dune Bashing
Hiking në shkretëtirë & Kampingu
Udhëtim në shkretëtirë
Kamping në shkretëtirë
Vrapim në shkretëtirë

Lini një Përgjigje