Përditësimi i fundit në gusht 4, 2022

Ruajtja Kombëtare e Mojave është një zonë me peizazhe të pafundme shkretëtirë në Kaliforninë juglindore. Ajo mbrohet në mënyrë federale si një rezervë kombëtare dhe është pjesë e Sistemit të Parkut Kombëtar.

Territoret e mëdha të shkretëtirës së Ruajtjes Kombëtare të Mojave përfshijnë elementë të tre prej tyre katër shkretëtirat kryesore të Amerikës së Veriut: Mojave, Pellgu i madh, dhe Sonoran. Ekologjia e jashtëzakonshme e rezervuarit është për shkak të gjeologjisë së saj unike.

Formimi shkëmbor në shkretëtirën Mojave

Shkretëtira është shtëpia e vargmaleve të vjetra malore, dunat e rërës, mesa të mëdha dhe veçori vullkanike të tilla si konet e hirit, kupola, dhe llava rrjedh; këto karakteristika kontribuojnë në bukurinë e jashtëzakonshme të peizazhit. Shkëmbinjtë më të lashtë në rezervuar, gjendet në malet Clark, janë 2.5 miliardë vjet të vjetra.

Nuk ka tarifa hyrje në konservator, por disa nga kampet e rezervuarit paguajnë një tarifë përdorimi për kampingun gjatë natës.

Klima

Muajt ​​e pranverës dhe vjeshtës zakonisht kanë motin më të këndshëm në Park. Ngritja ka një ndikim të madh në temperaturë. Lartësitë e ulëta arrijnë maksimumin gjatë ditës së marsit në vitet '70 (°F) dhe uljet e natës në vitet '40. Lartësitë mbi 100 °F (38 °C) mund të zgjasë deri në tetor dhe zakonisht fillon në maj. Lartësitë e majit në male janë në vitet '70, ndërsa më të ulëtat janë në vitet 50. Me kulmin e ditës në vitet '50 dhe '60, dimrat mund të sjellin temperatura të ftohta dhe kushte sporadike me borë.

Në lartësitë më të ulëta, reshjet vjetore variojnë nga 3.5 në (89 mm) të gjatë 10 inç. Muajt ​​më me shi janë nëntori deri në prill, ndërsa stuhitë e verës mund të ofrojnë të papritura, rrebeshe të forta.

Harta

Gjërat për të parë

  • kupola e sipërme. Një kube e gjerë e pjerrët malore, mbetje erozive e plutoneve të granitit që u formuan thellë nën sipërfaqen e Tokës. Shikuar më së miri nga shtegu Teutonia Peak që të çon nëpër atë që dikur ishte përqendrimi më i dendur i Joshua Trees në botë (dëmtuar rëndë në një 2020 zjarrit).   
  • Liqeni Ivanpah (Zona e Menaxhimit të Veçantë të Rekreacionit të Ivanpah Windsailing). Një shtrat liqeni i thatë i përdorur për lundrim në tokë, i vendosur pak jashtë kufijve të rezervuarit në tokën e menaxhuar nga BLM(Kërkohet leje për përdorim individual të shtratit të liqenit të thatë për sporte pa motor; kërkohet leje speciale për tregti, grupe të organizuara, ngjarje konkurruese dhe xhirime.
  • Dunat e Kelso (Kelso Dunes Rd off Kelbaker Rd). Dunat masive Kelso janë lehtësisht të arritshme me makinë (nuk ka nevojë për lëvizje me katër rrota). Dunat e dytë më të larta të rërës në Kaliforni, deri në 700 ft (210 m). Ato janë krijuar nga era që mbart pluhurin dhe reflektohet nga një mal. Maja e dunës më të lartë ka pamje të bukur të shkretëtirës përreth. Përtej madhësisë së tyre të madhe, këto duna kanë edhe një fenomen të quajtur duna “të kënduarit” ose “booming”.. Kur përmbajtja e lagështisë është e drejtë në rërë, ata lëshojnë një tingull të ulët trokitjeje ndërsa rëra rrëshqet poshtë shpatit. Provoni të vraponi poshtë shpatit të një dune për të shkaktuar tingullin. Nga zona e parkimit, dunat nuk duken të jenë shumë larg ose shumë të mëdha. Ky është një iluzion optik. Rritja është rreth 3 milje (5 km) vajtje-ardhje me një rreth 600 këmbë (180-metër) fitimi i lartësisë, dhe ecja në rërë është shumë më tepër punë sesa në tokë të fortë. Lejoni 2-3 orë për t'u ngjitur në majë të dunave dhe mbrapa, sillni shumë ujë, vishni krem ​​kundër diellit, dhe hiqni këpucët ose përgatituni të futni rërë në to. 
  • tub lavë. Formuar nga lava 27,000 vite më parë. Sillni një elektrik dore.
  • Shpella Mitchell, 8AM-17:00 shtator-qershor; mbyllur korrik & Gusht Ofrohet vetëm me turne me guidë në orën 11:00 dhe 14:00. Turne në shpellë në shpellat Mitchell në Zonën e Rekreacionit Shtetëror të Maleve Providence (administrativisht nuk është pjesë e konservimit, por tërësisht i rrethuar prej tij). (përdorimi i ditës së parkut: $10/automjeti; turne shtesë: $10/i rritur; $9/të moshuarit; $5/fëmijët). 

Arritja atje

Me makinë

Ruajtja është lehtësisht e arritshme nëpërmjet I-15 ose I-40 në lindje të Barstow, dhe në perëndim të Gjilpërat dhe Las Vegas. Ka gjashtë dalje të autostradës që ofrojnë akses për vizitorët.

Me transport publik

Bukëpjekës, hyrja veriperëndimore e konservimit, shërbehet nga shërbimi i autobusit të Amtrak, sigurimi i lidhjeve me trenat Amtrak.

Me avion

Aeroporti më i afërt është në veri:

  • Las Vegas nëAeroporti Ndërkombëtar Harry Reid (LAS), 60 mi (97 km) nga kufiri lindor i rezervuarit.

Pak më larg në jugperëndim është:

  • Palm Springs nëAeroporti Ndërkombëtar i Palm Springs (PSP) - 125-175 milje (201– 282 km) nga kufijtë perëndimorë të rezervuarit.
  • Ontario nëAeroporti Ndërkombëtar i Ontarios (ONT) - 140-160 milje (230– 260 km) nga kufijtë perëndimorë të rezervuarit.

Lini një Përgjigje